Udostępnij

Te szkodliwe produkty, które wymienię w artykule mogą zniszczyć zdrowie więc warto się głębiej zastanowić nad tym co się kupuje. Zdaję sobie sprawę, że społeczeństwo jest zabiegane i nie ma albo nie chce mieć czasu na wnikliwe analizowanie składów czy zdrowe odżywianie. No cóż ale za taką pobłażliwość prędzej czy później przyjdzie zapłacić. Naprawdę wiem co piszę ponieważ byłam w analogicznej sytuacji. Dopiero po spojrzeniu chorobie w oczy człowiek potrafi racjonalnie ocenić swoje poczynania. Tak było i ze mną. Wiele aspektów bagatelizowałam i nie zaprzątałam sobie nimi głowy. Jakiż ogromny popełniłam błąd, za który niestety przyszło mi zapłacić.

Obecnie dokładnie analizuję co kupuję i co wkładam do ust. Dosłownie każdy kęs. I nie patrzę na utarte frazesy typu „a mój dziadek pił i palił i dożył 90-tki”. Pełno takich opinii krąży w internecie. A na ile są one wiarygodne nikt nie wie. Każdy może pisać co sobie tam ubzdura więc nie ma się co tym sugerować. Nasze zdrowie zaczyna się już w koszyku sklepowym. Na moim kanale na YouTube, udostępniłam również film w tym temacie.

Szkodliwe produkty, których nigdy nie kupuj w sklepie!

1. Chleb  i wszelkie wypieki

Niestety będzie to przykre dla większości osób ale kupny chleb zawiera mnóstwo toksycznych substancji. Do tego wyprodukowany jest z mąk rafinowanych z dodatkiem rafinowanej soli czyli czystego NaCl bez żadnych minerałów. Te substancje są obce dla naszych organizmów. O co chodzi z tymi produktami rafinowanymi dowiesz się z artykułu „Rafinowane produkty – wyrzuć je ze swojego życia!”. Organizm aby strawić taki produkt musi związać go z własnymi minerałami co powoduje wszelkie niedobory.

Wiadomo, że sprzedając chleb w ilościach hurtowych liczy się zarobek, zatem do jego produkcji wykorzystywane są najgorszej jakości składniki. Klasyczny chleb to również produkt wysokowęglowodanowy zawierający mnóstwo cukrów czyli niewskazany w wielu chorobach. Zboża w procesie uprawy i suszenia nagminnie pryskane są pestycydami więc jeszcze na dokładkę otrzymujemy w chrupiącej kromce, szkodliwy koktajl chemiczny.

Alternatywą są domowe wypieki z dobrej jakości składników. W kategorii Chleby znajdziesz przepisy na pyszne domowe pieczywo.

2. Wszelkie rafinowane mąki

Oprócz tego, że są obce dla naszego ciała to zawierają mnóstwo pestycydów m.in. roundupu, którym zboża są dosuszane na polach. Jeśli chcesz bawić się w wypiekanie, zdecydowanie lepsze będą mąki pełnoziarniste, ekologiczne.

3. Szkodliwe produkty – mleko UHT i przetwory mleczne

W procesie podgrzewania mleka do wysokich temperatur giną wszelkie pożyteczne bakterie. Takie mleko jest jałowe i można śmiało stwierdzić, że pełne trupów bakterii. Chyba nie chcesz czegoś takiego pić, tym bardziej podawać je dzieciom.  A niestety świadomość żywieniowa społeczeństwa jest jaka jest bo często obserwuję co ludzie wkładają do koszyków sklepowych. Całe zgrzewki takiego mleka a na wózeczku siedzi mały brzdąc.

Moim zdaniem kazeina w ogóle nie jest nam ludziom do życia potrzebna /tutaj więcej o tym piszę >> Szkodliwe mleko? Jak w końcu jest z tym mlekiem? / i można żyć bez nabiału ale jak ktoś się uprze to niech sobie znajdzie wartościowe źródło żywego mleka od szczęśliwych zwierząt karmionych trawą. Z takiego mleka można samodzielnie sporządzać jogurty, kefiry, sery i będzie to zdecydowanie zdrowszą opcją. Mleko z hodowli przemysłowych pochodzi od zwierząt karmionych byle jaką paszą modyfikowaną genetycznie /GMO/. Więcej o GMO dowiesz się z artykułu „O GMO koniecznie musisz wiedzieć to!

4. Szkodliwe produkty – wszelkie płatki śniadaniowe

Są to chemicznie przetworzone ziarna byle jakiej jakości tak szumnie nazwane „zdrowymi”. Oprócz pestycydów, roundupu zawierają mnóstwo rafinowanego cukru oraz produkowane są z ziaren gmo. Wszak trzeba jakoś je ubogacić smakowo aby schodziły. Najgorsze w tym jest to, że konsumentami tych szkodliwych produktów są dzieci! Nieświadomi rodzice karmią codziennie własne dzieci takimi truciznami! I to z czystego lenistwa. Bo łatwo podać, nie trzeba nic robić. Wyobraź sobie jak takie płatki z mlekiem mogą być trujące! Jeśli jeszcze podajesz je swojemu dziecku, natychmiast zaprzestań! Tym bardziej, że do niczego nie są one potrzebne.

5. Szkodliwe produkty – kawa a szczególnie ta rozpuszczalna

Osobiście od wielu lat jestem gorącą przeciwniczką picia kawy czemu dałam wyraz w artykule”Osiem powodów dlaczego nie piję kawy„. Kawa rozpuszczalna produkowana jest z najgorszej jakości ziaren. Podpsutych, spleśniałych zawierających m.in. aflatoksyny, które uważane są za największy kancerogen na świecie! Do tego podczas procesu produkcji kawy rozpuszczalnej uwalnia się szkodliwy rakotwórczy akrylamid.

Jeżeli upierasz się przy kawie wybieraj kawę ekologiczną w ziarnach i miel samodzielnie. Kawę z powodzeniem można zastąpić dobrej jakości zieloną herbatą lub matchą. Jakie walory posiada matcha szerzej opisałam w artykule”Szczęka mi opadła jakie zielona herbata w proszku cuda czyni!„.

6. Szkodliwe produkty z rafinowanej mąki

Wszelkie mączne produkty garmażeryjne wykonane są z białej rafinowanej mąki, ponieważ jest ona najtańsza. Nie łudź się, że producent dba o Twoje zdrowie! Idąc tym tropem można bardzo szybko wylądować tam gdzie nie chcemy. Oprócz tego, że wykonane są z toksycznych mąk, dodatkowo zawierają szereg innych, szkodliwych substancji i konserwantów. Zdecydowanie lepiej ulepić sobie pierogi samodzielnie czy wykonać makaron. I znowu kłania się wygodnictwo Tylko dokąd nas ono doprowadzi. Wspaniale przedstawia to bardzo mądra bajka „Wall-e„. Gorąco polecam jej obejrzenie.

Zdecydowanie lepszym wyjściem jest zainteresowanie się dobrymi mąkami bezglutenowymi np. z groszku czy z ciecierzycy.

7. Rafinowane oleje i roślinne tłuszcze utwardzane

Takie oleje w procesie rafinacji poddawane są działaniom wysokich temperatur w wyniku których uwalniają się bardzo szkodliwe substancje. Dodatkowo rzepak standardowo traktowany jest pestycydami. Na dokładkę takie oleje sprzedawane są w plastikowych butelkach, które stoją na słońcu zanim upakuje się je do sklepu. A ludzie jeszcze wykorzystują takie oleje do smażenia! Trucizna w czystej postaci! Natomiast roślinne tłuszcze utwardzane zawierają bardzo szkodliwe tłuszcze trans powstające w procesie uwodorniania. Są one kancerogenami oraz negatywnie wpływają na układ krążenia.

Alternatywą jest oliwa extra virgin oraz nierafinowany olej kokosowy najlepiej ekologiczne. A jeżeli chodzi o samo smażenie to lepiej robić to najrzadziej. A dlaczego dokładnie wyjaśniłam to w artykule „Czy smażenie jest zdrowe?O tym lekarz Ci nie powie!„. Istnieją zdecydowanie zdrowsze sposoby obróbki cieplnej np. gotowanie na parze, delikatne duszenie.

Często spotykam się ze stwierdzeniem, że ktoś na diecie wegańskiej choruje. Nic dziwnego! Jeśli na co dzień raczy się takimi produktami, tak będzie się działo. Dieta wegańska musi być mądrze ułożona aby nie była szkodliwa. Z resztą tak jak każda inna dieta. W swojej ofercie posiadam odpowiednio zbilansowane diety wegańskie.

szkodliwe produkty

8. Szkodliwe produkty – mięso

W sklepach sprzedawane jest mięso najgorszej jakości. Zwierzęta przeznaczone na rzeź, karmione są najpodlejszą paszą, żyją w katastrofalnych warunkach, w małych boksach, nie widzą słońca, nie oddychają świeżym powietrzem, nie ruszają się, żyją w stresie, rozpaczy i strachu. Ich mięso przesiąknięte jest lekami bo w takich warunkach po prostu nagminnie chorują. Zawierają mnóstwo hormonów stresu i strachu. Osobiście namawiam do zaprzestania jedzenia mięsa.

Oprócz kwestii ideologicznych /które nie do każdego przemawiają/ liczy się fakt, że mięso jest bardzo niezdrowe. W swoim największym badaniu „China Study” w zakresie odżywiania dał temu wyraz Campbell. Jeżeli interesujesz się kwestią zdrowia i odżywiania to gorąco polecam jego książkę ” Nowoczesne zasady odżywiania”. Po jej przeczytaniu mój świat obrócił się do góry nogami.

Jeżeli jednak z jakichś powodów chcesz pozostać przy jedzeniu mięsa to wybieraj mięso od sprawdzonego hodowcy, który zapewnia zwierzętom odpowiednie warunki życia.

9. Ryby i owoce morza

Wszelkie stworzenia morskie doskonale kumulują w swoich tkankach metale ciężkie, szczególnie bardzo toksyczną rtęć. Im większa ryba, bardziej drapieżna tym więcej zawiera w sobie rtęci. Do tego często bywają napromieniowane. Jeśli chcesz pozostać przy rybach, wybieraj te najmniejsze, roślinożerne, z jak najczystszych rejonów ziemi chociaż o takie coraz trudniej. Najlepszym wyjściem jest pozyskiwanie ryb od zaufanego hodowcy, który odpowiednio karmi i hoduje rybki lub samodzielne połowy w czystych rejonach.

Oczywiście to nie są wszystkie szkodliwe produkty, których nie należy kupować w sklepie. Wybrałam tylko te najistotniejsze według mojej oceny. Jest ich znacznie więcej jednak zamiast artykułu musiałabym napisać książkę na ten temat. Jeśli chcesz podzielić się swoim doświadczeniem w tym temacie zapraszam do dyskusji.

1
0
Skomentujx