Sok z kapusty może Ci pomóc na wrzody układu pokarmowego! -

Sok z kapusty może Ci pomóc na wrzody układu pokarmowego!

Sok z kapusty na wrzody żołądka i układu pokarmowego? Dlaczego by nie? Natura zna swoje skuteczne sposoby. Oprócz kapitalnych batatów, których właściwości przeciwwrzodowe opisałam w artykule „Chcesz wyleczyć wrzody żołądka czy cukrzycę? Jedz słodkie ziemniaki!” kolejnym cudownym lekiem z bożej apteki jest właśnie kapusta. Najlepiej działa surowa a zupełnie fenomenalnie – sok z kapusty.

W 1940 roku lekarz, profesor Garnett Cheney zaintrygowany opinią, iż świeża kapusta jest dobrym środkiem na wrzody żołądka i ogólnie chorobę wrzodową, poił świnki morskie za pomocą zakraplacza właśnie sokiem ze świeżej kapusty. Potem prowokował powstawanie wrzodów trawiennych. Żadna ze świnek nie miała wrzodów żołądka czy innych owrzodzeń błony śluzowej przewodu pokarmowego. Zachęcony tymi badaniami, zaczął przeprowadzać testy wśród osób cierpiących na wszelkie wrzody. Na 55 pacjentach wypróbował działanie filiżanki soku z kapusty, który podawał im codziennie. W wyjątkiem 3 osób, reszta czuła się znacznie lepiej a badanie kontrolne potwierdziło gojenie się wrzodów.

sok z kapusty

Na tym nie skończył swoich prób. Stosując koncentrat z kapusty przeprowadził eksperyment w więzieniu.  Podawał go codziennie przez 3 tygodnie 45 pacjentom. U 92% stwierdzono wyleczenie wrzodów układu pokarmowego. Natomiast w grupie, której podawano placebo, stwierdzono tylko 32% wyleczeń.  Jednak gdy i tym pacjentom podano później sok z kapusty, po kolejnych 3 tygodniach u większości z nich stwierdzono wyleczenie.

Ponieważ spożywanie tak dużych ilości soku z kapusty było dość kłopotliwe, profesor chciał wyizolować substancję aktywną z kapusty i stworzyć z niej lek. Jednak to mu się nie udało.  Produkowany przez jedną z firm ekstrakt z kapusty był za słaby a wkrótce potem pojawiły się inne leki przeciwwrzodowe i firmy farmaceutyczne przestały interesować się kapustą. Jednak naukowcy z innych krajów nadal kontynuowali prace badawcze. W lata 60-tych ubiegłego wieku węgierscy naukowcy stworzyli tabletki z kapuścianym czynnikiem i oznajmili, że są one skuteczne w leczeniu wrzodów żołądka i innych owrzodzeń układu pokarmowego.

Hinduscy badacze pod przewodnictwem doktora Singha z Centralnego Instytutu Badań nad Lekami w Lucknow wyjaśnili zasady uzdrawiającej mocy kapusty. Najpierw poddawali świnki morskie czynnikom wrzodotwórczym potem poili je sokiem z kapusty. Pozwoliło to wykazać, że gojenie owrzodzeń zależne jest od ilości śluzu żołądkowego, który chroni komórki przed działaniem kwasów trawiennych. Okazało się, że kapusta zawiera substancje przypominające działanie śluzu żołądkowego. Właśnie tej właściwości naukowcy przypisali korzystny wpływ kapusty na zapobieganie i leczenie wrzodów żołądka i innych owrzodzeń dróg pokarmowych.

W 1973 roku naukowcy badali nowe leki przeciwwrzodowe. Stwierdzili, że jedna z substancji gafernat, znajduje się również w białej kapuście. Gafernat u badanych zwierząt pobudzał komórki ściany żołądka do produkowania chroniącego przed kwasem żołądkowym śluzu. Problem tkwi w tym, że właściwości kapusty zmieniają się w zależności od warunków glebowych czy pogodowych. Niemniej ma ona korzystny wpływ na gojenie się owrzodzeń trawiennych, pod warunkiem że je się surową kapustę lub pije z niej sok. Poniżej podaję przepis na przeciwrzodowy koktajl według profesora Cheneya

Przepis na przeciwwrzodowy koktajl z sokiem z kapusty

  • korzystaj tylko ze świeżych, zielonych główek kapusty. Najbardziej skuteczna jest wiosenna i letnia, najmniej jesienna i zimowa
  • wyciskaj sok w dobrej jakości wyciskarkach lub zmiksuj. Wyciskarki jednak zdecydowanie lepiej sobie z tym radzą niż miksery. Dla uzyskania filiżanki soku potrzeba ok 2 kg świeżej kapusty. Zimowa kapusta daje 2 razy mniej soku
  • aby lepiej smakowało możesz połączyć 3/4 soku z kapusty z 1/4 soku z selera naciowego i korzeniowego. Seler również zawiera substancje przeciwwrzodowe.
  • można również polepszyć smak kilkoma łyżkami soku pomidorowego, ananasowego lub cytrynowego
  • sok przechowuj w chłodnym miejscu
  • pij 1 szklankę dziennie
  • korzystne działanie objawia się po ok. 3 tygodniach

*według wskazówek profesora Cheneya z „Journal of the American Dietetic Association” z września 1950 r.

sok z kapustyPamiętaj, że najlepiej działa kapusta surowa. Niektóre aktywne substancje w niej zawarte mogą być niszczone przez obróbkę termiczną. Taki sok z kapusty czy koktajl na dodatek jest bardzo pyszny i oprócz działania przeciwwrzodowego wykazuje wiele innych korzyści dla naszego zdrowia i urody, choćby jako profilaktyka przeciw rakowi jelita grubego.

Dlatego też pij sok z kapusty na zdrowie, o tym lekarz na pewno Ci nie powie!!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Informacje zawarte na blogu są moimi subiektywnymi dociekaniami, obserwacjami i z chęcią się tym dzielę.

  • Lubie takie poradniki,a nie od dziś wiadomo ze proste i naturalne sposoby są o wiele lepsze jak i zdrowsze niżeli to co daje nam medycyna,faszerują nas czym popadnie a proste sposoby bez większych inwazji dają nam zdrowie tylko trzeba zaufać specyfikom 😉

    • Rytmy Natury

      No ba, tu akurat nie trzeba ufać specyfikom a naturze 😉 Niektórzy np.bardziej ufają paście z toksycznym fluorem niż naturalnym rozwiązaniom…

  • Bardzo interesujące. Nie miałam okazji zapoznać się z wynikami tych badań. Muszę to nadrobić 🙂

  • Przestraszyłam się, że chodzi o sok z kiszonej kapusty, a taki wyciskany ze świeżej chętnie bym spróbowała. Kapusta jest super zdrowa, ma działanie przeciwnowotworowe, a skoro i na wrzody jest dobra, to polecę ją mojej mamie. Pozdrawiam 🙂

    • Rytmy Natury

      Sok z kiszonej kapusty ma inne wspaniałe właściwości, jest świetnym probiotykiem. Ja od dziecka go uwielbiam tak jak i kiszoną kapuchę 😉

  • Artykuły ciekawy i dla mnie bardzo aktualny dla mnie. Niestety wiciskarki nie mam i na razie sobie na nią nie pozwolę.

    • Rytmy Natury

      🙂 Dobra wyciskarka to faktycznie wydatek, warto jednak sobie na nią nazbierać bo to naprawdę inwestycja w zdrowie 🙂 Jeśli masz mikser spróbuj w nim, też daje radę choć nie tak super jak wyciskarka 🙂

      • Mikser mam i na pewno korzystając ze zbliżającej wiosny spróbuję.

        • Rytmy Natury

          Wiosenna kapustka najfajniejsza 🙂 a przy tym najsmaczniejsza…

  • Ah ta kapusta, ona naprawdę jest dobra na wszystko!

    • Rytmy Natury

      Dokładnie, na stłuczenia jako okłady, do kiszenia wówczas mamy wspaniały probiotyk 🙂 zdrowa, pyszna i tyle potraw można z niej wykonać. No ale w tym przypadku najlepsza na surowo…

  • bardzo ciekawy wpis. jak tylko pojawi się wiosenna kapusta będę miksować. Dzięki!

    • Rytmy Natury

      Wiosenna najcenniejsza 😉

  • Bardzo ciekawie zaprezentowana historia leczenia sokiem z kapusty! Z jednej strony wiedziałam o jego cudownych właściwościach, a z drugiej – bardzo wzbogaciłaś moją wiedzę. I może wreszcie zmotywuję się do samodzielnego zrobienia soku z kapusty, bo domowy jest z całą pewnością najzdrowszy .

    • Rytmy Natury

      Jasne, że domowy wymiata. Te kupne lepiej sobie odpuścić…Ważne też aby kapusta była z dobrego źródła!

  • Dominik

    Świetny wpis 😀 szczerze mówiąc nawet o tym nie wiedziałem 😀

  • Nigdy nie piłam podobnego soku. Mało się słyszy o soku ze świeże kapusty 🙂

  • Często sięgam po sok z kapusty – mój organizm domaga się (dla równowagi) takich smaków. Choć nie wiedziałam o jego właściwościach.

  • Polecam! Boleści żołądkowo-jelitowe minęły. Łączę z burakami i jabłkiem dla lepszego smaku.

    • Rytmy Natury

      Nie ma to jak natura 🙂 buraki i jabłka to następne super pokarmy więc jak najbardziej zdrowo i szałowo!!

  • Bardzo interesujący wpis. Muszę zacząć go pić.

  • Szkoda, że tak dużo kapusty potrzeba na filiżanke soku 🙁

    • Rytmy Natury

      No ale kapusta droga nie jest więc to żaden koszt 🙂 a zdrowie jest bezcenne…

  • Chyba nas przekonałaś, spróbujemy. Ale rzeczywiście szkoda, że aż tyle kapuchy potrzeba do zrobienia filiżanki soku. Nie mniej jednak, trzeba się wybrać na ryneczek i przywieść dorodny okaz 🙂

    • Rytmy Natury

      No właśnie i tu się robi problem bo mając dobrą wyciskarkę, praktycznie nic się nie marnuje i dużo tego soku wychodzi…

  • O dobroczynnym działaniu kapusty na organizm słyszałam od dawna 🙂 Pierwszy raz przeczytałam o niej w książce Jadwigi Kempisty. Cieszę się, że podjęłaś ten temat, bo umożliwiłaś mi przypomnienie niektórych informacji.

    • Rytmy Natury

      Bardzo lubię słuchać Pani Kempisty, to bardzo ciepła osoba i świetnie prawi 🙂 Wysłuchałam jej wszystkich wykładów na YT, mnóstwo pożytecznej wiedzy 🙂 To właśnie dzięki niej posiałam w ogrodzie nasturcje i je jadam czy piję, ona mówi o tym, że kwiaty są bardzo zdrowe http://rytmynatury.pl/nasturcja-czyni-cuda/

  • Sok z kapusty surowej? Nigdy nie piłam. Kiszoną rwę w drodze do domu z ryneczku i zawsze proszę o oddzielne odlanie soku, bo uwielbiam ten specyfik. Muszę koniecznie spróbować :)!

  • Nie wiedziałam, że sok z kapusty ma aż tyle właściwości! Warto spróbować:).

  • Uwielbiam takie teksty o leczeniu za pomocą jedzenia, czy soków. Sok z kapusty zapewne jest skuteczny, a do tego smaczny w połączeniu z innymi zdrowymi składnikami 🙂

    • Rytmy Natury

      Bez wątpienia 😉

  • Chyba juz cala rodzinę poinformowałam o twoim poście! Świetnie ze sie dowiedziałam o tym soku:)

    • Rytmy Natury

      🙂 Super, że się przydało

  • Gosia

    Mój mąż miał nadżerki 5-mm na żołądku przez pare ładnych lat, jak odkryłam sok z kapusty to nadżerki zagoiły się po miesiącu picia jednej szklanki świeżo wyciśniętego soku na czczo. Po prostu kapusta to cud natury 😀 Pozdrawiam 🙂

    • Rytmy Natury

      Świetnie, że o tym piszesz bo niektórym wydaje się, że metody naturalne nie działają a jest zupełnie inaczej 🙂 Twój mąż jest żywym przykładem…