Papryczka chili - ostra z niej dama -
papryczka chili

Papryczka chili – ostra z niej dama

Papryczka chili posiada wiele korzyści terapeutycznych m.in:

  • łagodzi ból
  • działa wykrztuśnie
  • łagodzi objawy w zapaleniu oskrzeli i rozedmie płuc
  • rozrzedza zalegający śluz
  • działa przeciwzakrzepowo
  • doskonała w chorobach płuc
  • wprawia w dobry nastrój

Ostra papryczka chili wywodząca się z Meksyku i Ameryki Południowej zawiera liczne substancje lecznicze. Jej działanie wykrztuśne związane jest z kapsaicyną, która odpowiedzialna jest za jej ostry smak. Naukowcy stwierdzili, że kapsaicyna powoduje znieczulenie układu oddechowego. Wyciąg z papryczki chili może działać więc korzystnie u astmatyków i chorych na płuca. Dodatkowo pomaga w oczyszczaniu zatok i łagodzi przeziębienia.

papryczka chili

Działanie łagodzące kapsaicyny polega na zahamowaniu w komórkach działania neuroprzekaźnika odpowiadającego za przekazywanie uczucia bólu do centralnego układu nerwowego. W czasie gdy papryka piecze, do mózgu przesyłane są sygnały łagodzące ów ból. Wyzwala się produkcja endorfin wywołujących poczucie zadowolenia. Naukowcy wysnuli teorię, iż niektóre osoby spożywające regularnie papryczkę chili „uzależniają” się od wyzwalania coraz to większych ilości endorfin. Popadają w nałóg wprawiania się w dobry nastrój wynikający z nadmiaru endorfin.

W Tajlandii używa się papryczki chili jako przyprawy do pobudzania apetytu więc w jadłospisie dziennym jest ona zawsze obecna. Naukowcy tajscy zauważyli, że regularne spożywanie papryczki może przyczynić się zmniejszenia ryzyka zachorowalności na choroby zakrzepowe i zatorowe. Papryka działa krótko jednak stałe jej spożywanie powoduje odporność na zakrzepy czy zatory.

Żeby nie było zbyt słodko /a raczej ostro 😀 / zbyt dużych ilości papryki nie mogą spożywać osoby z żylakami odbytu. Powoduje ona bowiem pieczenie odbytu szczególnie podczas wypróżnień.

Brak również danych aby rzekomo powodowała wrzody żołądka czy dwunastnicy. Stwierdzono, nawet wygajanie wrzodów podczas spożywania chili.

W Indiach stwierdzono, że jedzenie dużych ilości papryczki chili ma związek ze zwiększeniem zachorowalności na raka jamy ustnej, krtani i przełyku. Natomiast w mniejszych dawkach kapsaicyna działa jak przeciwutleniacz, hamuje uszkodzenia komórek i prawdopodobnie zapobiega nowotworom. Po prostu tak bywa, że mniejsze i większe dawki tej samej substancji mają działanie przeciwstawne.

Jeżeli nie lubisz ostrych przypraw czas nauczyć się je lubić

Oto kilka prostych rad:

  • Zaczynaj od małych dawek
  • dodawaj mniejsze ilości do pożywienia za to częściej jedz przyprawiane papryką potrawy
  • można ostre danie czymś popić np. zimnym jogurtem, który łagodzi podrażnienie języka i żołądka
  • fakt jest taki, że pieczenie trwa tylko tyle jak długo ostra przyprawa podrażnia receptory w jamie ustnej
  • każdy może wytworzyć w sobie tolerancję na ostry smak i go polubić

Osobiście często przyprawiam potrawy papryczką chili bądź pieprzem cayenne, który jest mieszanką ususzonego zmielonego proszku różnych odmian papryczki chili. Faktycznie trzeba uważać aby nie przesadzić gdyż jest bardzo ostry i wystarczy naprawdę niewielka ilość aby go dość wyraźnie czuć 😉

Ciekawe, czy Wy również dodajecie do swoich potraw papryczki chili bądź pieprz cayennne?

Zapisz

Informacje zawarte na blogu są moimi subiektywnymi dociekaniami, obserwacjami i z chęcią się tym dzielę.