Wrzody żołądka i cukrzycę z powodzeniem można leczyć słodkimi ziemniakami! A to dzięki substancjom chemicznym w nich zawartym. Przyznam się bez bicia, że zainteresowałam się nimi w sumie dopiero niedawno. I jakże byłam zdziwiona, że te twarde, ciężko obierające się kamienie gotują się o dziwo…tylko ok. 7 minut. To był szok. Nie zawsze też mam na nie ochotę bo po prostu są zbyt słodkie. Lubię słodko-kwaśne połączenia więc wykorzystuje to w kwestii zjadliwości patatów. Na moim kanale na Youtube opublikowałam również film o słodkich ziemniakach >> Cofnie Cukrzycę i Wrzody Żołądka w Naturalny, Bezpieczny i Smaczny Sposób
Nie będę się rozpisywać na temat samych wrzodów żołądka gdyż pewnie wiesz czym one są a że niczym dobrym to już na pewno. Ograniczę się tylko do domniemanych przyczyn ich powstawania. Przede wszystkim jest to stres, palenie papierosów, niesteroidowe leki przeciwzapalne, niezdrowa dieta /cokolwiek to znaczy/, toksyczne substancje. Zatem te cudownie pomarańczowe ziemniaczki posiadają silne działanie gojenia owrzodzeń! Prawdopodobnie związane jest to z obecnością antyoksydantów. Wyniki badania Anti-ulcer activity of I pomoea batatas tubers (sweet potato) [1] wykazały, że TE posiadał aktywność ochronną o czym świadczy znaczne zmniejszenie średniego wyniku wskaźnika owrzodzenia ze znacznym wzrostem GSH, SOD, CAT, GPx i GR i zmniejszenie peroksydacji lipidowej w sposób zależny od dawki.
Słodkie ziemniaki likwidują wrzody żołądka
Brzmi skomplikowanie jednak chodzi przede wszystkim o to, że słodkie ziemniaki potrafią likwidować wrzody żołądka i jak najbardziej mogą być wykorzystywane w ich leczeniu! Ta Informacja jest o tyle wartościowa, że z powodzeniem można wpleść bataty do swojej codziennej diety. Tym bardziej, że są to warzywa, które należą do tzw czystej piętnastki czyli roślin o dużej odporności na pozostałości pestycydów co znaczy mniej więcej, że nie kumulują one ich w swoich tkankach. Więcej na ten temat może przeczytać w artykule „Czysta piętnastka czyli warzywa i owoce najbardziej odporne na odkładanie się pestycydów„
Słodki ziemniak jest bardzo przyjaznym warzywem dla cukrzyków bowiem posiada niski indeks glikemiczny /GI/. Wysoki indeks glikemiczny powoduje, że po zjedzeniu takiego pokarmu szybko uwalniane zostają duże ilości glukozy do krwioobiegu co wywołuje wyrzut insuliny. To z kolei szybko powoduje spadek poziomu cukru we krwi co objawia się zmęczeniem i ponownym uczuciem głodu. W konsekwencji mamy otyłość, różne stany zapalne, cukrzycę i inne poważne schorzenia.
Im IG jest niższy tym uczucie sytości trwa dłużej a i energii nam przy tym nie brakuje. Skala IG wynosi od 0 do 100. Słodki ziemniak mieści się w przedziale 40-50 . Bataty mimo, że twarde cholernie i ciężko się je obiera to gotują się niebywale szybko. Jak pierwszy raz zabrałam się za ich gotowanie to rzecz jasna musiałam coś chrzanić i rozgotowałam je na amen. Przyzwyczajona do gotowania zwykłych ziemniaków myślałam, że te również gotują się podobnie tym bardziej, że są twarde jak diabli. Nic bardziej mylnego i to było dla mnie nie lada zaskoczeniem. Za to teraz doskonale wiem jak się z nimi obchodzić. Lepiej nie dogotować niż je rozmemłać. Ciekawostką jest fakt, że sposób obróbki termicznej nie wpływa jakoś znacząco na poziom indeksu glikemicznego. Można więc z powodzeniem je gotować w wodzie, na parze, piec, dusić [2].
Leczą wrzody żołądka i posiadają inne kapitalne właściwości
Badania przeprowadzone w Akademii Rolniczej w Pakistanie wykazały, że bataty mogą pomagać cukrzykom. Z badań wynika, że osoby z cukrzycą lub insulinoopornością mogą spożywać słodkie ziemniaki w celu kontroli stężenia glukozy we krwi …Takie postępowanie jest znacznie tańsze niż konwencjonalne leczenie, posiada mniej skutków ubocznych no i jest przyjemniejsze.
Na dokładkę słodkie ziemniaki mogą zmniejszać peroksydację lipidów , której przypisuje się stan zapalny i która przyczynia się do:
- miażdżycy
- chorób serca i układu krążenia
- zespołu chronicznego zmęczenia
- zapalenia dróg oddechowych
Stwierdzono to w badaniu z 2008 r. [3] Naukowcy doszli również do wniosku, że polifenole zawarte w żywności pochodzenia roślinnego mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych. Niewątpliwie wrzody żołądka i cukrzyca do takich należą. Po raz kolejny mamy dowody na to, że żywność może być lekarstwem. Umiejętnie skomponowana dieta może zapobiegać chorobom jak również je leczyć.
Jeśli zatem chcesz wieść zdrowe życie bez wrzodów żołądka i cukrzycy jedz słodkie ziemniaki! Nie tylko leczą ale stanowią estetyczne urozmaicenie dań i pozytywnie nakręcają bo czyż ten ich pomarańczowy kolorek nie jest optymistyczny?…
A jeśli zainteresowały Cię moje diety, zobacz co dla Ciebie przygotowałam
Zawsze byłem fanem tych zwykłych ziemniaków, jadam codziennie, to moje ulubione warzywo 🙂 No ale będę musiał w końcu spróbować tych słodkich.
Muszę przyznać, że to bardzo ciekawe. Lubię takie naturalne metody, a nie sama chemia ;(
Słodkie ziemniaki to niezwykle zaskakujące warzywa. Mają inne wartości odżywcze niż zwykłe ziemniaki, inaczej smakują (na plus!) a do tego cały czas odkrywa się ich dobroczynny wpływ na zdrowie i w leczeniu poważnych dolegliwości. Zdecydowanie warto włączyć bataty na stałe do swojej diety.
U mnie były dzisiaj w postaci pieczonych ćwiartek z dodatkiem domowej pasty z bakłażana! Połączenie smaków może dziwne, ale kiedy spróbowałam, nie mogłam się opanować ;p
Pysznie zabrzmiało 🙂 Zdradzisz jak robisz tę pastę z bakłażana?:) Musi być wyśmienita…
Przyznam Ci się, że jeszcze nigdy nie próbowałam słodkich ziemniaków, chociaż ostatnio, co idę na zakupy to natykam się na nie chyba w każdym sklepie. Muszę w końcu je kupić i spróbować.
Wczoraj robiłam z nich frytki, normalnie cudo w gębie 😉 nawet moja córa zjadła co podchodzi do batatów bykiem 😉
Uwielbiam słodkie ziemniaki 🙂
🙂 Ja też i to bardzo
Dla mnie toto za słodkie…
Bywa i tak 🙂 W postaci frytek pochlapanych sokiem z cytryny są mniej słodkie niż gotowane. Takie lubię najbardziej
Troszkę zdrowej egzotyki nigdy za wiele 🙂 Bataty stają się coraz bardziej popularne, Polacy chyba się do nich w końcu przekonali – i bardzo dobrze, wyjdzie tylko na zdrowie 🙂 Pozdrawiam!
Przekonują się choć traktują jak zwykłe warzywo nie wiedząc o ich cennych właściwościach…
Same dobre wiadomości, uwielbiam pieczone bataty, albo dobrze doprawione puree 🙂
Podziel się przepisem na te pyszności 😉
Nie jadłam jeszcze batatów, ale Twój post to garść powodów, dla których warto uwzględniać je w menu.
Pora spróbować 🙂
Na pewno wyślę link do tego wpisu mojej kuzynce, która choruje na cukrzycę. Myślę, że wrzody żołądka to niestety bardzo powszechny problem w dzisiejszych czasach, więc na pewno będę pamiętać o tej metodzie ze słodkimi ziemniakami 🙂
Tak powszechny i dziwne, że obecnie wszyscy kojarzą je z obecnością helicobacter, która de facto siedzi w każdym z nas i dopiero w niekorzystnych warunkach zaczyna powodować wrzody, choć to też nie do końca jest wiadome…ostatnio spotkałam się z ciekawą informacją, że powiązanie tej bakterii ze wrzodami było celowe i tak naprawdę ona ich nie powoduje…
Dobrze wiedzieć, ponieważ uwielbiam bataty! zwłaszcza pieczone 🙂 pyszne warzywo, u nas wciąż niedoceniane, pewnie ze względu na dość wysoką cenę
Jest niedoceniane i wielu podchodzi do niego jak do byka a bo nie polskie i takie tam bzdedy, a naprawdę warto 🙂
Uwielbiam bataty, ale o ich właściwościach nie miałam pojęcia! Teraz lubię je jeszcze bardziej:)
To i tak nie wszystkie ich pozytywne właściwości 😉
Ciekawy wpis, pozdrawiam 😀
uwielbiam takie komenty 🙂
Mało mówi się jeszcze o batatach. W Polsce są niezbyt popularne, a szkoda!
Tak zauważyłam to. Niektórzy nawet wyśmiewają jego prozdrowotne wartości, miałam okazję się z tym już spotkać…no ale to ich problem 😉
Mam wrzody żołądka, ale nie wiem czy bym się przemogła do słodkich ziemniaków…
🙂 Rozumiem doskonale, są jednak dość słodkie i nie każdemu mogą smakować…Można je wplatać w różne pasty do smarowania chleba, w tym sprawdzają się wyśmienicie.
Bardzo ciekawy post 🙂
😉
No i świetna a przy tym smaczna metoda, ja uwielbiam słodkie ziemniaczki 🙂 Wiem, że są bogate w antyoksydanty przez ich pomarańczowy kolorek. Teraz tym bardziej będę ich poszukiwać 🙂
To dobrze, że Ci smakują bo nie każdy je lubi właśnie ze względu na tę słodkość. Ja muszę mieć na nie ochotę żeby je zjeść 🙂