Candida Albicans /bielnik biały/ to grzyb występujący w ludzkim organizmie i jeśli występuje w niewielkiej ilości to jest pożyteczny gdyż wspomaga procesy fizjologiczne. Problem stanowi natomiast jego rozrost.Dochodzi do tego gdy równowaga flory bakteryjnej jest zaburzona przez takie czynniki jak np. antybiotykoterapia, spożywanie alkoholu, ciąża, stres, cukrzyca, nieprawidłowa dieta, farmaceutyki. Candida albicans może powodować drobne jak i ogólnoustrojowe infekcje, chroniczne zmęczenie czy poważne problemy trawienne, które znacząco wpływają na jakość życia. Aby nie dopuścić do przerostu grzyba candida albicans warto wiedzieć jakie pokarmy skutecznie walczą z jego nadmierną ekspansją.
Oto 10 najlepszych żywieniowych wojowników z grzybem candida albicans
1. Oregano
Oregano zawiera silne substancje przeciwutleniające i przeciwgrzybicze. Szczególnie skuteczne w walce z candida albicans są tymol i karwakrol. Oregano można dodawać jako przyprawę do niemalże każdego posiłku. Ważne żeby było dobrej jakości. Najlepsze jest dzikie oregano. Osobiście mam takie w ogródku. Jest to roślina wieloletnia i wspaniale rośnie w naszym klimacie. Można również stosować olej z oregano, o którym więcej przeczytasz w artykule Olej z oregano – 6 powodów dla których warto go stosować.
2.Kiełki brokuła i brukselki
Oprócz właściwości przeciwgrzybiczych te 2 warzywa kapustne /ich kiełki/ są bogatym źródłem błonnika oraz prebiotykami. Prebiotyki to pożywienie dla probiotyków i jeśli nie dostarczasz ich dostatecznej ilości w diecie może dojść do zaburzenia flory bakteryjnej i w konsekwencji do stanów zapalnych oraz przerostu candida albicans. Szerzej o prebiotykach piszę w artykule Najlepsze prebiotyki znajdziesz w naturalnej żywności!
3.Pieprz cayenne
Pieprz cayenne zabija candida albicans nie czyniąc przy tym żadnych szkód organizmowi. Zawiera związek CAY-1. który atakuje błony grzyba, penetruje jego komórki. Powoduje tym jego śmierć i wyciek z organizmu.
4.Woda
To powinno być oczywiste ale wielu ludzi o tym zapomina. Odpowiednie nawodnienie czystą wodą bez żadnych domieszek substancji chemicznych trzyma candidę albicans w ryzach. Systematycznie przepłukiwany system jest zdrowy, świeży i wolny od nadmiaru grzyba.
5.Goździki
Zawierają cudowny eugenol, który jest niezwykle skuteczny w walce z wszelkimi grzybami. Oprócz tego zawierają mnóstwo antyoksydantów. Goździki można ssać przy okazji odświeżając sobie oddech oraz popijać sobie herbatkę goździkową.
6.Cynamon
Cynamon jest bardzo skuteczny w leczeniu osób z cukrzycą ponieważ pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Chociaż nie skupia się na bezpośredniej walce z candida albicans to zalecany jest jako dietetyczny środek radzący sobie z jednym z objawów kandydozy – cukrzycą i sprawia, że poziom cukru spada. Ważne aby był to cynamon cejloński a nie cassia. Jak je odróżnić dowiesz się z wpisu – Masz problemy z pamięcią albo nauka Ci kiepsko wchodzi? Cynamon może Ci pomóc!
7.Nasiona dyni
Posiadają właściwości przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Są również wspaniałym źródłem kwasów omega-3. Otóż te kwasy dbają o utrzymanie zdrowego serca i układu krążenia. Zapewnia to wytwarzanie kwasów tłuszczowych zwalczających stany zapalne, w tym zapalenie jelit. Tym samym hamują rozwój candida albicans.
8. Olej kokosowy
Ze względu na obecność kwasu laurynowego i kaprylowego zapobiega przerostowi candida albicans i jednocześnie wzmacnia system odpornościowy organizmu. Jednak aby olej kokosowy działał musi być bardzo dobrej jakości. Przede wszystkim nierafinowany, organiczny, surowy i świeży! Olej kokosowy bowiem lubi pleśnieć na co należy uważać. Więcej na ten temat dowiesz się z artykułu Uważaj! Olej kokosowy może spleśnieć!
9.Herbaty a szczególnie zielona
Herbaty zawierają taniny czyli substancje działające silnie przeciwgrzybiczo. Nie polecam czarnej herbaty ze względu na wysoką zawartość fluoru. Jeśli decydujesz się na zieloną herbatę najlepszym wyborem będzie japońska oryginalna matcha. Tania nie jest jednak jeśli decydujesz się na picie zielonej herbaty nie oszczędzaj. Byle jakie zielone herbaty dostępne na ogół w marketach to nic innego jak pryskana chińszczyzna nie mająca nic wspólnego ze zdrowiem. Z herbatami nie należy również przesadzać ale 2 filiżanki organicznej matchy są jak najbardziej w porządku. Matcha ma dodatkowo wiele innych cennych właściwości o czym dowiesz się z artykułu – Szczęka mi opadła jakie zielona herbata w proszku cuda czyni!
10.Surowe masło
Surowe masło jest bogate w kwas masłowy, który wspomaga zwalczanie stanów zapalnych. Stanowi również doskonałe źródło energii dla jelit. Masło musi pochodzić od krów karmionych trawą, wypasanych naturalnie ponieważ tylko tak karmione zwierzęta wytwarzają kwas laurynowy, który działa silnie przciwgrzybiczo. Pamiętaj również aby takie masło było pozyskiwane w sposób humanitarny!
Jeśli więc nie chcesz wyhodować sobie nadmiernej kolonii grzyba candida albicans, wpleć w swoje codzienne menu którąś z powyższych propozycji albo nawet kilka. Zawsze miej jednak na uwadze jakość produktów. Byle co kupione w supermarkecie nijak takim być nie może. Najlepsze są ekologiczne lub samodzielnie wytworzone pokarmy. Ja np. mam w zwyczaju ssanie goździków. Świetnie odświeżają jamę ustną, zwalczają bakterię przez co przeciwdziałają próchnicy oraz posiadają szereg innych, cennych właściwości w tym przeciwgrzybicze. Zdrowa, prawdziwa, czysta żywność nie zastąpi żadnych leków, suplementów choćby nie wiem jakie cuda producenci obiecywali. jednak mam nadzieję, że Ty nie dajesz się nabijać w butelkę
Agnieszko, to właśnie tylko zdrowa, czysta, nieprzetworzona żywność zastąpi leki i suplementy. Bardzo mocno w to wierzę, bo to ma naprawdę głęboki sens ! A masło, wg Niezwykle Mądrej Ajurwedy Najlepsze jest w postaci gee, a więc przetopione ; Cudownie zmienia swoje właściwości-Wspaniale oczyszcza organizm ! I nie psuje się nawet i 100 lat ! To Niezwykłe Zjawisko, które wiele daje do myślenia ! NIEZWYKLE ZDROWE !