Wegetariański dip czosnkowy - prosty i szybki -
wegetarianski dip czosnkowy

Wegetariański dip czosnkowy – prosty i szybki

Wegetariański dip czosnkowy to tak naprawdę sos o wszechstronnym zastosowaniu. Na wstępie przydałoby się wyjaśnić pojęcie „dip” gdyż pewnie nie każdy wie co tak naprawdę ono oznacza. Nie jest to nasza rodzima nazwa a zapożyczona z języka angielskiego, ale że przyjęła się w nazewnictwie również się nią posługuję. Nie jestem jakimś przeciwnikiem obcych nazw więc w dalszej części artykułu będę posługiwała się tym wyrazem. Tak więc dip jest gęstym i ciężkim sosem, nakładanym na zimno bezpośrednio na potrawę.

Innym sposobem jego użycia jest maczanie w nim potrawy np. pokrojonego warzywa.  Bazą takiego sosu może być jogurt /tak mleczny jak i wegański np. z mleka sojowego, kokosowego itp/, śmietana, majonez, ketchup, przecier, to tylko kwestia wyobraźni w sumie nic nas nie ogranicza. W dalszej części wpisu podaję przepis na prosty wegetariański dip czosnkowy pasujący wspaniale do wielu potraw.

Składniki na wegetariański dip czosnkowy

  • jogurt mleczny lub roślinny
  • opcjonalnie śmietana i majonez
  • czosnek
  • koperek lub/i zielona pietruszka
  • pieprz czarny lub biały
  • sól himalajska lub kamienna

Przygotowanie

Do miseczki wlewamy jogurt /najlepiej jak go samodzielnie zrobimy 🙂 / opcjonalnie można dodać łyżkę majonezu /również najlepiej aby był przygotowany samodzielnie/ i śmietany. Następnie wyciskamy ze 2 ząbki czosnku, smakujemy i jeśli jest go za mało dodajemy według własnego gustu. Ja lubię np. mocno czosnkowy dip więc dodaję na miseczkę dwa duże ząbki lub 3 mniejsze. Siekamy drobno koperek lub zieloną pietruszkę. Można też pomieszać koperek z pietruszką w zależności czy taki smak będzie nam odpowiadał.  Najczęściej pozostaję przy samym koperku gdyż jego wyrazisty smak doskonale współgra z potrawami do których podaję ten  dip.  Solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli chcemy aby dip był jasny używamy pieprzu białego.Więcej przypraw nie dodaję, w przypadku tego dipa minimalizm akurat jest zamierzony i wskazany.

Najbardziej smakuje mi zapiekanka ziemniaczano-pieczarkowa z tym dipem. Niby takie nic ale połączenie smakowe  jest niesamowite. Eksperymenty w kuchni są u mnie na porządku dziennym. Tradycyjne i konwencjonalne potrawy owszem ale zazwyczaj coś dodam lub zmienię. Dip wspaniale nada się do wszelkich pizz, zapiekanek, kanapek czy nawet fajnie się komponuje ze zblanszowanym brokułem.

wegetarianski dip czosnkowy

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Informacje zawarte na blogu są moimi subiektywnymi dociekaniami, obserwacjami i z chęcią się tym dzielę.